14-09-13

Den tijdrit dd. 8 September 2013

Verslag van de reporter - en REVELATIE - ter plaatse : Herman Andries

 

De eerste editie van de BBC tijdrit is een geslaagd evenement geworden met een kleine 30 deelnemers, waaronder nog een paar last-minute inschrijvingen. De tijdrit is een gemakkelijke prooi geworden voor onze voorzitter. Hij klokte de snelste tijd op het 18,4 kilometer lange parcours.

 

Om 7.45 uur  was het al erg druk in en rond café de halve maan. De eerste helpers werden trouwens al om 6.30 uur gesignaleerd.

Er was bij de start van de rit te weinig wind om de molens langs de E-17 te laten draaien. Volgens kenners lagen ze stil omdat er op zondagochtend minder nood aan productie zou zijn door een verlaagd verbruik. Dan zelf maar de “Power” produceren dachten de initiatiefnemers van deze rit. Dit resulteerde in tijdrijders die toerkes maakten rond de Molenberg. Dit tussen de bolle akkers van de Barbierbeekvallei, op een zo goed als vlak en goed bollend parcours en nog verkeersvrij der bovenop.

 

Langs de weg stonden al de eerste supporters ongeduldig te wachten op hun favoriete BBC- rijder. Het was duidelijk: dit werd iets heel anders dan de wekelijkse afspraak op zondagmorgen aan de Saniver. Na de ochtend briefing was voor alle deelnemers het dagschema duidelijk.

 

Bij de organisatie van zo ’n wielerwedstrijd op de openbare weg zijn seingevers onmisbaar. Ze staan  gedurende de wedstrijd zowel in voor de veiligheid van de renners, de toeschouwers als  de andere weggebruikers. Ook bij BBC geldt de regel: ben je tussen 18 en 80, en heb je zin voor verantwoordelijkheid, dan beschik je over de basisvoorwaarden om seingever te worden.

André verzorgde hun bustransport zodat  alle gevaarlijke punten onderweg bemand waren. Gunther zorgde onderweg voor de laatste aanwijzigen in een aangepaste stijl. Seingevers kunnen voor of tijdens hun shift best geen pinten drinken. De politie van Kruibeke was gisteren immers opvallend aanwezig met een ademtester. Seingevers verdacht van enig alcoholgebruik, hadden moeten blazen... Zo gaat dat ook in de grote wedstrijden. Notabelen van de gemeente keken toe en zagen dat het goed was.

 

Geen wind dus voor de vroege starters. Een voordeel?  Niet echt want ze moesten op de baan op een nog nat parcours na enkele nachtelijke regenbuien.

Rond 8.45 uur duikt JP als eerste vanachter de Orga-vlag om zijn opdracht af te werken. Van in het begin van het seizoen reeds is duidelijk waar JP zijn ambities liggen. Hij strijdt dit jaar mee op alle fronten: bergprijs, meeste punten, meeste kilometers en ga zo maar verder. Tijdrijden is nog niet zijn grote specialiteit, maar waarom volgend jaar eens niet met volle wielen proberen JP?

 

Vervolgens startten de rijders om de 2 minuten.Bij de meesten liep het lekker van bij de start. Doseren en  in ’t begin wat langzamer was de boodschap om vervolgens er keihard in te vliegen in de laatste ronden. Voor diegene die te snel vertrokken, kwam onderweg wel eens de man met den hamer van tussen de maïs gekropen…

 

Raf  was op voorhand dé grote favoriet voor de dagzege. Omdat hij ’s namiddags nog een andere afspraak moest vervullen, ging hij als een van de eersten van start en noteerde toen ook meteen de snelste tijd: 29.03”. Wie duikt er nog onder die tijd vroegen de kenners zich af?

 

De jongeren, die al het hele seizoen een sterke indruk maken, konden hun favorietenrol niet helemaal waarmaken. Enkele routiniers verstoorden hun snode plannen om de top vijf te bemannen. Dat er een aantal prima maar tevens verrassende resultaten werden behaald spreekt bijna voor zich. Ook  “thuisrijder” Rudy eindigde met een hele knappe tijd. Hij kwam wel iets tekort voor de top 10. Was het de BBQ van de avond ervoor ( éénjarig bestaan van het huidige sfeercafé )? Chrostief had pech zoals alle ‘grote coureurs’ dat al eens kunnen hebben. Ne platte in den eersten bocht en out… Gelukkig gaf de koersdirecteur hem een tweede kans….

 

Ondertussen draaiden de windturbines van de Wase wind op volle toeren. Dus wind op het pad van de vertrekkers na 10.00 uur. Zuid-oosten wind, pal in het gezicht bij het inrijden van de Boerenstraat!

 

De 2e plaats van Wim, op zijn tijdritfiets, was voor velen geen verrassing. Hij bleef maar groeien, elke ronde weer wat rapper, ondanks die (lichte) tegenwind. Al weken etaleert hij zijn grote form. In de finale remonteerde hij de Raf bijna, maar sneuvelde, ondanks ne moyenne van 38, uiteindelijk op luttele seconden. Gunther mocht als leider in het klassement als één van de laatsten vertrekken. Hij bleef goed in het spoor van de eersten maar kon hen uiteindelijk niet meer bedreigen.

 

Tijdens de prijsuitreiking blonken vooral de ogen van de Franky. Het behouden van zijn wisselbeker is nu al één van de doelstellingen voor volgend seizoen!

 

Het was voor ieder weer een mooie ervaring, en een goede aanzet voor een volgende editie.

Dank aan de organisatoren en alle vrijwilligers die zich zondag hebben ingezet om het evenement te laten slagen!

13:27 Gepost door het bestuur in VERSLAGEN RITTEN 2013 | Commentaren (1)

Commentaren

Schoon verslag! Het was inderdaad een heel sfeervol evenement.
En die grote beker, ja, die is fel begeerd. Van mijn kinderen moet ik volgend jaar wat trager rijden, want die beker vonden ze ook super.

Gepost door: Pascal | 17-09-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.